Till minne av Pela Atroshi

En verklighet som många tvingas leva i och tjejer och kvinnor lever ofta i ett helvete ❤ Pela är inte något undantag R.I.P ❤🙏

Nedan är en text skriven av Ina Pia Jönsson på Facebook i en grupp som heter “WOMEN TO REMEMBER”

❣ PELA ATROSHI ❣

Idag, den 24 juni, är det 22 år sedan Pela blev berövad sitt liv, ett hedersmord som väckte insikten om hedersrelaterat brott i Sverige. Pela Atroshi från Farsta, skulle under en resa till Irak aldrig få komma hem till Sverige igen 💔

Pela var en kurdisk kvinna som växte upp i norra i Irak. Tillvaron för kurderna var periodvis mycket svår, och efter år av förtryck och krig valde delar av släkten att ta sig till Sverige.

Pelas farbröder och deras familjer kom först, år 1994 kom Pelas pappa, och resten av hans familj, däribland Pela anlände 1995. Pela kom som 14 åring till Sverige och skulle då som tonåring etablera sig i det nya landet. Familjen bodde i Farsta där dem var 10 personer som bodde i en lägenhet med 5 rum.

Detta innebar att flera av barnen fick dela rum och Pela fick dela med sin lillasyster. Det skiljde bara 1 år mellan Pela och hennes syster och dom stod därav varandra väldigt nära. Men trots deras starka band var flickorna väldigt olika, Pelas lillasyster var väldigt noga med att följa de regler familjen hade, medans Pela ville leva som vilken tonåring som helst i Sverige. Där hon kunde fika med vänner efter skolan och ha pojkvän.

Men som tonåringar blev flickorna i familjen allt mer hårt hållna, och deras pappa blev mer kontrollerande för varje dag som gick. Han ville inte att hans döttrar skulle få sminka sig. Dem skulle inte heller få klä sig i vad de ville, och absolut inte umgås med pojkar. För att verkligen ha koll på sina döttrar bestämde han även att dom alltid var tvungna att komma hem direkt efter skolan. Pela var den av systrarna som öppet valde att bryta mot faderns regler. Vilket gjorde pappan väldigt oroad då han var rädd att andra skulle prata om familjen.

Släktingar var väldigt påverkande och talade om heder som dem ansåg vilade på kvinnornas axlar, däribland Pelas. Medans Pelas syster var mer diskret om att hon hade pojkvän och inte visade sig offentligt med honom, så var Pela mer öppen om att hon också hade pojkvän. Hon brydde sig inte om någon såg det, då hon ville leva ett liv där hon var fri att göra som hon ville. Pela skötte skolan bra, men hon ville inte gå direkt hem efter sista lektionen. Efter skolan såg hon andra vänner gå ut och fika. Detta ville hon också ta del av, därav kom det sig att bröt hon mot reglerna och kom försent hem.

När Pela blivit myndig blir situationen hemma ohållbar. Allt blev mer jobbigt och Pela bad därav socialtjänsten om hjälp med att hitta ett eget boende. Men dom ansåg att hennes hemförhållanden inte var så dålig att hon skulle ha rätt till ett boende, utan hon kunde helt enkelt bo kvar hemma. Detta resulterade i att Pela valde att rymma hemifrån. Farbröderna, pappan och lillasystern hörde sig för och letade efter Pela. När dom inte hittade henne valde familjen att göra en polisanmälan. Men då Pela blivit myndig kunde man inget göra något från polisen sida. pela var fri att göra vad hon än ville.

Att Pela höll sig borta resulterade i spekulationer mellan Pelas pappa och hans bröder. Det skapades en mytbildning om sexuella affärer och att Pela skulle varit hos en pojke, fast hon egentligen var hos en väninna..Men Pela längtade hem och saknade sin familj, därav åkte hon hem och sa förlåt till sin far. Pappan ville då att hon skulle säga förlåt till farbröderna, vilket Pela vägrade. Hon hade inget att be om ursäkt för när det kom till hennes släkt.

Farbröderna reagerade mycket starkt och berättade för Pelas mamma att dem planerade att döda henne. Men Pelas mamma accepterade inte det. Hon föreslog istället att Pela skulle gifta sig så att hon då skulle komma att tillhöra en annan familj, sin blivande mans familj.

Det dröjde inte länge innan Pela flydde igen. Farbröderna förhörde då Pelas lillasyster om var Pela kunde hålla hus. Men systern visste inte då Pela valt att inte berätta. Lillasystern fick därav ringa runt bland vänner. Pela var väldigt ensam under denna tid. Pojkvännen var också oroad av att Pela var på flykt och sa därför till henne att det inte var bra att hon gått hemifrån. Han försökte övertala Pela att gå hem och sa även att han ville tala med hennes far om att dem kunde gifta sig.

Men när Pelas pappa fick veta att Pela hade en potentiell friare så sa han nej, då han inte gillade pojkvännens familj. Genom Pelas pojkvän fick Pelas lilla syster veta att pojkvännen och Pela skulle träffas på en offentlig plats. Lilla systern och mamman åkte därför också dit. Hack i häl följde även Pelas farbröder efter, dem satt i en bil och övervakade mötet där bråk uppstod. Pela blev väldigt upprörd och arg på sin pojkvän för att han hade berättat för systern att dem skulle möttes upp. Systern försökte övertala Pela att följa med hem, men Pela vägrar. Efter mötet följde farbröderna efter Pela. Sen åkte dom hem och började planera mordet på henne..

En längtan efter frihet och en längtan efter sin familj. Pela ville inte leva det livet familjen erbjöd då det är ett liv i fångenskap. Ändå valde hon slutligen att komma hem igen, detta då hon saknade sin lillasyster och sina andra småsyskon. Det blev snabbt efter Pelas hemkomst bestämt att släkten skulle åka till hemlandet Irak. Pela trodde att det var en semesterresa där man skulle försöka hitta en man till henne, men i själva verket åkte hon mot sin död.

Medans vi hemma i Sverige firade midsommar, åt jordgubbar, drack snaps och dansade “små grodorna” runt midsommarstången, satt Pela i Irak och längtade hem till Sverige. Farfar, farbröder och andra släktingar som bott i Australien kom också dem till Irak för att vara med under vad Pela trodde var en resa där hon skulle giftas bort. Men bland annat farfarn visste om planen som gällde. Pela skulle mördas, och farfarn hade även själv varit med och beslutat det.

I Irak blev Pelas pappa mer och mer arg. Han slog även Pelas lillasyster med en pistol och Pelas mamma bröt ett finger när hon tvingades gå emellan. Döttrarna satte sig upp mot fadern och konflikterna spårade ut. Bråken handlar om var familjen ska bo, Sverige eller Irak. Men också om giftermål. Pelas föräldrar sa åt Pelas lillasyster att även hon skulle vara tvungen att gifta sig. Vilket lillasystern inte ville gå med på då hon menade att hon hade inte gjort något fel. Men om detta ej skedde skulle hon inte få åka tillbaka till Sverige.

Meningarna om vad som hände dagen då Pela skjöts ihjäl går isär. Pela skjuts till döds den 24 juni 1999 men det finns två historier om vad som hänt som inte går ihop. Rättsystemet i Sverige går på den ena historien och rättsystemet i Irak på den andra.Pela skjuts ihjäl en tidig morgon efter frukost. Polisen kom snart till platsen och Pelas syster samt mamma ska enligt utredare i Irak ha sagt att det varit fadern som skjutit Pela, framför deras ögon. Pelas far erkände själv mordet och berättade att ett bråk uppstod. Han dömdes i Irak till fängelsestraff i sex månader för mordet på sin dotter.

Men i Sverige skulle istället dem två farbröderna dömas för mordet. För i svensk rättegång menade Pelas syster samt mamma att det varit dem två farbröderna som skjöt och inte fadern. Enligt utredarna i Irak ska det ha pågått en diskussion mellan Pelas mammas familj och Pelas pappas familj, med krav ekonomisk kompensation till Pelas mammas släkt. När kravet ej uppfylldes ska Pelas syster och mamma pekat ut farbröderna istället för fadern.

Oavsett, flera sommarveckor skulle gå innan vi i Sveriges myndigheter blev medvetna om vad som hade hänt och polisen fick fallet på sitt bord. De två som bevittnade Pelas avrättning var hennes mamma Fatima och lillasyster Breem, som båda vittnade om mordet i rättegång. Rättegången resulterade i att hennes två farbröder, Rezkar och Dakhaz, dömdes till livstids fängelse som skulle avtjänas på kriminalanstalten Hall.

Pela begravdes i vita kläder och en vit slöja.

Hon finns i en namnlös grav, då hon anses ha vanärat familjens namn. 💔Om Pela levt idag skulle hon varit över 40år gammal. Kanske hade hon idag haft sin egen familj. Pela fick aldrig chansen till att välja sin framtid, för att hennes pappa och farbröder ansåg att hennes liv skulle avslutas för tidigt. De ansåg sig ha rätten att avgöra Pelas öde.

Skicka ett ”❤️” till Pela för att hedra henne och alla andra kvinnor som utsatts för hedersbrott. DELA GÄRNA‼️👇HEDRA PELAS MINNE‼️

#womentoremember #stoppamänsvåld
#stoppamänsvåldmotkvinnor
#stoppahedersvåldet
#hedersmord
#wtr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *